fredag 7 oktober 2011

7/10:3

Ibland är det en höjdare att åka till mataffären en fredag, speciellt när det sitter en helt ny tjej i kassan (första dagen tydligen) och hon hela tiden måste fråga annan personal om det mesta och därför tar en väldans massa tid på sig för att klara av en enda kund. Jag tyckte lite synd om henne och funderade på hur schemaläggaren tänkte när de sätter en fullständig novis i en av två öppna kassor i en mataffär en fredag. Stackars tjej, snacka om att bli stressad. En tisdagförmiddag hade nog varit lämpligare med tanke på antalet kunder som brukar befinna sig i affären vid den tiden.

Hur som helst störde det inte mig personligen att hon tog väldigt lång tid på sig med varje kund. Jag hade inte bråttom att komma ut ur affären och snigelfarten som kön rörde sig framåt i gav mig gott om tid att spana in andra människors korgar och vagnar. Sånt är alltid intressant och har en tendens att bekräfta mina fördomar. Exempelvis stod en väldigt överviktig kvinna i kön jämte och hennes vagn bestod av ljusa frallor, en förpackning Becel ProActiv, två ProViva, tre lättmjölk, en förpackning färdigskivad lightost, en stor påse potatis, en påse apelsiner, en partypåse med lightchips, en påse med färdigt dippulver och en minifraiche. Stackars kvinna, hon måste vara väldigt hungrig jämt och ständigt. Fördomsfull? Ja. (Okej, ni får skälla på mig. Varsågoda!)

En annan intressant grej så här en fredag i mataffären är olika kundgruppers fredagsmys. Ovan nämnda kvinna hade uppenbarligen valt lightchips med minidipp. En kvinna som såg väldigt mycket ut att ha några barn i skolåldern hade också ett gäng chipspåsar, dock vanliga chips, och flera påsar lösgodis utöver all mjölk, brödlimpor, ost, pasta och sånt där som alla barnfamiljer verkar vara storkunsumenter av. En äldre tant med rollator hade två förpackningar Vienettaglass (specialerbjudande den här veckan, väldigt billigt!) och en förpackning Anthon Berg, ni vet såna där med plommon i, precis som en pensionärstant ska ha när hon ska lyxa till det. Det enda som saknades var en låda marmeladkulor, sedan hade min bild av en tant varit komplett. En kille i tjugoårsåldern köpte ett storpack Billys Panpizza, en stor flaska Fanta och en kexchoklad. Visst känns allt det här väldigt typiskt och förutsägbart?

Och just det, inte att förglömma, pensionärsgubben som köpte två rullar färdiga bönor med fläsk och ett sexpack folköl. Så kan man också fira helg. Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar