fredag 19 augusti 2011

19/8:2

Hupp, nu blev Majsan upprörd! Läs det här!

Några citat ur artikeln:
"Nu har forskare vid Karolinska institutet hittat ett tydligt samband mellan nivåerna av oxytocin i ryggmärgsvätska och allvarliga självmordsförsök."
"Misstanken om att oxytocin kan hänga ihop med depressioner och självmord har funnits länge (...)"
"Även när det gäller våld finns en koppling till oxytocin."
"-Vi har sett en trend. Att vara våldsbenägen tycks hänga samman med låga nivåer av oxytocin, säger Jussi Jokinen."

Låter inte bra alls. Så vad är egentligen oxytocin? Ett citat till:
"Oxytocin är ett hormon som utsöndras i kroppen när vi till exempel får massage eller när en mamma ammar sitt barn. Man tror att ämnet minskar stresskänslighet och får oss att må bra och fungera socialt."

Ja, det var ingen nyhet för oss som jobbar med exempelvis massage. Sånt lär man sig under utbildningen och i princip alla människor har märkt hur bra de mår av närhet och beröring, även om det kanske inte vet exakt varför de mår så bra av det. Okej, så nu har man forskat på det också (det var de skattepengarna...) och kommit fram till samma sak som "alla" redan visste. Grattis till fina forskningsresultat, liksom. Dags att börja få folk att må bättre nu då när man vet varför så många mår dåligt? Jo då, ytterligare ett citat:

"Oxytocin kan ges som nässpray."

MEN FÖR F*N! Måste man kränga läkemedel till kreti och pleti av ingen anledning?!? Vad sägs om lite mänsklig värme och närhet istället? Kan man skriva ut motion på recept borde man väl kunna skriva ut massage på recept, eller? Ger samma (eller bättre) effekt och kostar nästan gratis.

Just det ja, kostar nästan gratis. Där har vi problemet. Ska läkemedelsföretagen inte tjäna någonting på ensamma, närhetstörstande människor med beröringssvält (ja, det finns faktiskt något som heter så)? Klart de ska, nässpray ftw! *suck*

I rest my case.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar